Skip to main content

10 redenen om te investeren in je werknemer met burn-outklachten

Een werknemer die gestrest, overspannen of burn-out is: dat is echt-niet-relaxt voor elke werkgever. Niemand is gebaat bij uitval van mensen door beroepsziekte nummer 1 anno nu. Wat de snelste route is naar opnieuw een productieve, tevreden werknemer, kan soms een onoverzichtelijke jungle lijken. Hoe help jij je medewerker bij zijn herstel? Waarom zou je kiezen voor begeleiding door een burn-outcounselor? En wat mag je dan verwachten?

Natuurlijk wil je je medewerker weer terug in het zadel helpen. En het liefst een beetje snel ook. Weet dat een gemiddeld burn-outherstel zonder hulp zeker een jaar duurt. Met counseling heb je vaak al na vier maanden duidelijkheid over de terugkeer van je werknemer en op welke termijn dat zal zijn.

Mooi voorbeeld!


Ook Mariska (28) startte haar Van Burn-out naar Grip op je leven-programma zoals iedere cliënt: ernstig vermoeid, verward, heel verdrietig en eigenlijk wanhopig. Ze was alle controle over haar leven kwijt, voor haar gevoel dan – een gevoel dat ik maar al te goed herken van mijn eigen burn-out. 

Mariska voelde zich zo slecht dat ze niet wist waar ze moest beginnen. Gelukkig was haar werkgever bereid om haar burn-out te tackelen met counseling. Hij gaf haar alle tijd en ook de financiële ruimte om weer tot zichzelf te komen. Want hij wist dat ze goud waard was. En stapje voor stapje kreeg Mariska de teugels opnieuw in handen. 

Aan het eind van haar traject voelde ze zich uitgerust, in balans en fit genoeg om te beginnen met re-integreren. En de lessen die ze leerde van haar burn-out maken dat ze nog steeds elke dag slimme keuzes maakt, op tijd gas terugneemt en weer blij haar werk kan doen.

Hier wordt jouw medewerker blij van!

In een counselingtraject komt je medewerker echt in beweging. Hij of zij leert kijken naar zijn of haar gedrag, gevoelens en gewoonten en maakt korte metten met die allesverpestende stress. Dit is soms flink confronterend, maar het brengt altijd een positieve, krachtige transformatie.

Wat levert counseling jouw werknemer nou precies op?

  • Hij leert zichzelf beter kennen: hij herkent uitstelgedrag, perfectionisme, negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen. Hij kan beter naar zichzelf luisteren en vóélen wat er vanbinnen speelt en hiernaar handelen.
  • Hij staat steviger in zijn of haar schoenen. Hij kan beter omgaan met emoties en ook met spanning of druk op de werkvloer. Hij durft zich meer te uiten en initiatief te nemen.
  • Hij kan krachtiger communiceren, beter grenzen aangeven en juist ook met vertrouwen (zónder stress) aankijken tegen deadlines, veranderingen, processen en collega’s. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen aandeel hierin.
  • Hij ontdekt of het huidige werk nog een match is, hoe hij echt van waarde kan zijn binnen dit bedrijf of dat ander werk zinvoller is.
  • Hij verwelkomt ontspanning, rust en balans in zijn leven, waardoor hij gezonde beslissingen kan maken en weer fit, energiek en gemotiveerd op de werkvloer staat.

Hier word jij blij van!

  • Je krijgt op kortere, overzichtelijke termijn duidelijkheid over het wel of niet terugkeren van je medewerker en wat hij of zij nou precies nodig heeft.
  • Je kunt tijdens het traject open communiceren met je zieke medewerker (meestal via mij als counselor) om eerlijk en zo snel mogelijk tot de juiste inzichten en hulp te komen.
  • Medewerkers die zo’n counselingtraject hebben doorlopen weten wat ze waard zijn en ook hoe ze van betekenis zijn voor jouw bedrijf. Na counseling zijn ze beter bestand tegen stress, werkdruk en onrust op de werkvloer. Ze worden ook voor andere collega’s een voorbeeld.
  • Voor de stabiliteit, continuïteit en kwaliteit is het altijd zinnig om te investeren in (uitgevallen) medewerkers. Er is dan minder verloop in het bedrijf en je kunt een betrouwbaar team opbouwen waar je trots op bent.
  • Jij kunt je met een gerust gevoel richten op je doelstellingen en werkgerelateerde zaken. Je hoeft je niet onnodig bezig te houden met dit soort tijdrovende HR-vraagstukken, die zijn in handen van een ervaren counselor.

Wat als counseling niet genoeg helpt?

Soms komt er tijdens of kort na een counselingtraject ‘meer’ naar boven bij een werknemer. In zo’n traject kijken we naar oorzaken van stress en negativiteit en pellen we steeds een laagje ‘buitenkant’ af.

In de veilige setting bij mij krijgt de medewerker ruimte voor diepere emoties en komt soms ook trauma voor, door oud zeer en problemen van lang geleden.

Dan kan een goede terugkeer naar de werkvloer langer op zich laten wachten. Als je hier als werkgever druk op legt omdat je wil weten waar je aan toe bent, kan dat averechts werken. Dit kan opnieuw stress geven bij je werknemer.

Ook in zo’n situatie houd ik je van alle vorderingen op de hoogte. Zodra het mogelijk is, praten we in een vertrouwelijk gesprek verder over de meest effectieve en fijne oplossing voor beiden. Het counselingstraject heeft dan al zo veel helderheid gegeven dat dit proces alsnog voorspoedig verloopt.

Kan jouw werknemer wel wat hulp gebruiken?

Klik dan op deze link om te kijken wat ik voor je medewerker kan betekenen!  Of neem contact met mij op.

Hartelijke groet, Mariëlle

Neem contact op