Skip to main content

Vijf anti-stresstips wanneer iedereen tegelijk aan je trekt.

Voel je nog iets van overgebleven vakantievibes? Ik sprak Brenda, eigenaar van een klein reclamebureau, die net na haar vakantie alweer tegen haar grenzen aanliep: ‘Ik ben echt overvallen door alle drukte die na de rustige zomerperiode op me afkwam. Zóveel informatie voor de nieuwe klassen van mijn zoons. Ze zochten een klassenmoeder, hulpouders voor schoolreisje, meefietsen-naar-gym-ouders en ja hoor, ook nog iemand om te luizenpluizen in de klas. Maar mijn peuter slaapt vaak slecht en mijn man moest onverwacht gelijk al een week naar het buitenland voor zijn werk. Ik zou haast vergeten dat ik ook een báán heb! Dat er nog vijf mensen afhankelijk zijn van mijn aansturing.’ Binnen twee weken na de vakantie gierde de stress alweer door haar lijf maar gelukkig trok ze op tijd bij me aan de bel voor een reflectiegesprek.

Herken jij bij jezelf een stressoverload? Heb je een knoop in je maag, elke dag hoofdpijn of spierpijn in je nek en schouders en haal je veel te oppervlakkig adem? Op mijn site (voor particulieren) vind je nog meer signalen die je serieus moet nemen.

Ik kan het namelijk niet vaak genoeg benadrukken dat je stress nooit moet bagatelliseren, want ik weet uit ervaring wat er dan kan gebeuren.

Snel meer balans

Ben jij perfectionistisch? Kun je moeilijk nee zeggen? Zit je vol ambitie en werk je (kei)hard? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en houd je graag zelf alle ballen in de lucht?

Grote kans dat je succesvol bent maar ook dat je te maken hebt met stress in je leven, meer dan je lief is.

Zie je deze eigenschappen ook bij je medewerkers terug? Dan zijn zij vast en zeker zeer capabele werknemers die je graag wil behouden. Doe jezelf én hen dus een plezier en neem op tijd de controle over je agenda terug.

Ik gaf werkgever Brenda deze vijf anti-stresstips waardoor ze zich snel weer in balans voelde.

  1. De nummer-één anti-stresstip: doe een ademhalingsoefening, waar en wanneer dan ook. Zo focus je direct je aandacht op jezelf in het hier en nu en kun je je gedachten voor even loslaten. Je kunt je opnieuw verbinden met je lichaam en, misschien iets minder prettig, voelt beter waar het kraakt en piept. Door je ademhaling te verdiepen en te vertragen, gaat je hartslag omlaag en zakt alle spanning. Dus: adem vier tellen in, houd vier tellen vast en adem dan acht tellen uit! Zo adem je extra koolzuur (afvalstof) uit en is er meer ruimte voor nieuwe, verse zuurstof en hernieuwde energie in je lijf. Doe dit elk moment zodra stress je te veel wordt of bijvoorbeeld voor het slapengaan.
  2. Maak een lijst van al je taken. Op papier ziet dit er al overzichtelijker en haalbaarder uit dan wanneer je ze allemaal probeert te onthouden. Zet je taken dan op volgorde van prioriteit. Wat moet vandaag af? Wat kun je doorschuiven naar volgende week? Wie kan iets van je overnemen? Plan je dag niet te vol. Houd altijd wat lege tijd over voor onverwachte zaken.
  3. Neem na twee uur werken minimaal tien minuten pauze. Stap achter je bureau of werkplek vandaan. Maak een wandelingetje, doe wat simpele rek- en strekbewegingen en droom even weg terwijl je uit het raam staart. Je hersenen kunnen zich herstellen en weer opladen voor de volgende taak. Denk dus niet dat je zonder pauze op een dag meer gedaan krijgt! 
  4. Zorg voor voldoende beweging, zeker na een volle werkdag. Een halfuur per dag is wel het minimale om je hoofd leeg te maken. Ga hardlopen, met de hond of een vriend wandelen, neem een yoga- of fitnessles of ga in de tuin werken. Je zult merken dat je na deze relaxte inspanning vaak nieuwe inzichten of oplossingen voor lastige taken bedenkt en er weer tegenaan kunt.
  5. Leer echt op tijd nee zeggen. Oók als leidinggevende. Voorkom dat je over je grenzen heengaat. Ik zie zoveel mensen die gewend zijn om direct ja te zeggen tegen hun baas, hun collega’s, hun vrienden en familie – ze weten niet eens dat ze de optie hebben om iets te weigeren. Als je jezelf meer tijd gunt om ergens over na te denken, maak je betere keuzes en zie je in wanneer het echt niet mogelijk is om die klus te doen. Met die argumenten gaat nee zeggen ineens een stuk makkelijker. Bouw dus een pauze in en zeg duidelijk dat je later ergens op terugkomt, als je agenda weer eens overstroomt met verzoekjes en nieuwe opdrachten.

Blijf je toch een gevoel van onrust houden?

Zegt je lijf je dat het zo niet langer kan? Maak dan een afspraak voor Individuele counseling of neem contact met mij op.

Dan denk ik graag met je mee voor een oplossing voor jouw stress.

Liefs, Mariëlle

Neem contact op